Elwin Wolters Directeur OVAL

‘Alleen kun je niets, je moet het samen doen’

Deze uitspraak van Johan Cruyff gaat natuurlijk over voetbal, maar past zeker ook op de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Schoolklassen die naar huis worden gestuurd, huizen die niet worden gebouwd en een tekort aan vaklieden om zonnepanelen te leggen. Deze effecten raken vrijwel iedereen. En dit terwijl 1 miljoen mensen letterlijk langs de lijn staan. Om deze mensen aan het werk te helpen, moeten we meer doen. Dat kunnen we niet alleen, maar moeten we samen doen. Dus gemeenten: sta open voor de kennis en kunde van private dienstverleners.

Ingewikkelde procedures, de verkeerde deur of gebrek aan tijd om die ene persoon in de bijstand te helpen aan een baan. Te vaak horen we deze signalen van mensen die graag aan de slag willen. Ook de Arbeidsinspectie concludeert in haar rapport dat kwetsbare werkzoekenden onvoldoende aandacht krijgen. In plaats van dit gelaten te aanvaarden, mogen we dit niet accepteren. Als iemand wil werken dan moeten we alles op alles zetten om voor diegene een baan te vinden. En in deze tijd, dat werkgevers staan te springen om werknemers, kan dat ook.

Om die kans te pakken, moeten we het samen doen. Gemeenten samen met re-integratiebedrijven, uitzendbureaus, private opleiders en sociale ontwikkelbedrijven. Publiek-private samenwerking is daarvoor de oplossing. Private dienstverleners zijn dagelijks aan de slag met het aan het werk helpen van mensen. Zij hebben de expertise op het gebied van activering, durven te investeren in mensen en beschikken over een groot werkgeversnetwerk. Helaas zien zij bij te veel gemeenten nog een dichte deur. Dat is een gemiste kans. Niet alleen voor de gemeenten, maar helemaal voor al die mensen die dolgraag willen werken.

Laten we daarom van 2023 het moment maken voor een omslag in ons denken over arbeidsmarktstructuren, re-integratie en de arbeidsmarktkrapte. Mijn oproep voor 2023 is: gemeenten, open de luiken. Zoek elkaar op. Breek die schotten af en laat private dienstverleners toe. Laten we alles op alles zetten om mensen die willen werken aan het werk te helpen. Veel gemeenten hebben positieve ervaringen met publiek-private samenwerking. Maak gebruik van de specifieke kennis. Want, zoals in de woorden van Cruyff, alleen kunnen we niets, we moeten het samen doen. En nu is de tijd daarvoor.

Mijn oproep voor 2023 is: gemeenten, open de luiken. Zoek elkaar op. Breek die schotten af en laat private dienstverleners toe.