“Herformuleren wat bijdragen aan de samenleving is”
Sandra Bos is onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en projectleider van het onderzoeksteam van het Amsterdamse Experiment met de bijstand.
“Met goede ondersteuning is vrijwel iedereen in beweging te krijgen, maar niet allemaal naar een fulltime baan. Eigenlijk is een herformulering nodig van wat we verstaan onder bijdragen of ‘meedoen aan de samenleving’. Mensen willen onderdeel zijn van de samenleving, maar er zitten veel mensen in de bijstand die niet (volledig) kunnen werken. Bijvoorbeeld door een lichamelijke of mentale beperking of door hun gezinssituatie. Als iemand vier dagen per week mantelzorger is voor een ziek kind, kun je niet zomaar aan het werk. Het is wel een waardevolle bijdrage, die formele zorg vervangt en de samenleving ontzorgt.
Persoonlijk ben ik daarom voorstander van het basisinkomen. We moeten allereerst waarderen wat iemand doet en daarnaar luisteren om te horen waar kansen liggen en wat daarvoor nodig is.
Voor het Amsterdamse experiment met de bijstand onderzochten we hoe verschillende vormen van begeleiding kunnen bijdragen aan welzijn en financiële en maatschappelijke participatie van bijstandsgerechtigden. De eindconclusies volgen nog, maar duidelijk is wel dat persoonlijke aandacht van de klantmanager en frequent contact belangrijk zijn. Daarmee zijn duurzame trajecten richting (on)betaald werk te bouwen. Dat is iets anders dan focus op ‘snelle uitstroom’. Naast persoonlijk contact telt het wegnemen van obstakels. Bijvoorbeeld de ingewikkelde loonkostenverrekening of met goed taalonderwijs, als taal de drempel is.
Maak mensen daarnaast bewust van hun potentie. Daarbij kunnen werkgevers meer kijken naar competenties in plaats van het standaard ‘functieprofiel’. Kijk naar mogelijkheden.
Vergeet ook niet hoe stressvol de bijstand is. In ons onderzoek blijkt ruim 50 procent van de mensen in de bijstand een opleiding te willen volgen. Anderen zien dit niet zitten, vooral omdat ze daar geen tijd, geld en energie voor hebben. Overleven in de bijstand kost namelijk ook tijd en energie. Daarnaast een opleiding volgen, kan zorgen voor minder focus op overleven en voor meer instabiliteit.”